Hydranten zijn vaak onopvallend aanwezig in het straatbeeld, maar gelukkig weten de hulpdiensten ze snel te vinden. Van deze brandkranen bestaan verschillende varianten die zorgen voor watertoevoer bij het blussen van branden.
Nuttig instrument
Voor kleine branden volstaat het blusmiddel dat de brandweer zelf transporteert. Maar bij zwaardere branden is meer water nodig dan de brandweer zelf kan vervoeren. Met een hydrant kan de brandweer de koppeling maken met de waterleiding en heeft ze toegang tot een onuitputtelijke hoeveelheid bluswater. Op die manier kan een hydrant bijdragen tot het redden van levens.
Verschillende types hydranten
Hydranten zijn er in verschillende soorten:
- De ondergrondse hydrant komt het vaakst voor. De hydrant bevindt zich volledig onder het grondniveau onder een afsluitdeksel. Bevriezing is uitgesloten dankzij de automatische leegloop. Die zorgt ervoor dat de hydrant na afsluiting volledig leegloopt en er dus geen water achterblijft dat kan bevriezen.
- De bovengrondse hydrant bevindt zich logischerwijs boven de grond. Een kolom boven de grond geeft toegang tot de hydrant. Als die afbreekt – bijvoorbeeld na een aanrijding – blijft de afsluiter op de zitting en dient enkel het huis te worden vervangen. Ook de bovengrondse hydrant loopt na afsluiten volledig leeg.
- De muurhydrant wordt vaak naast een brandhaspel geplaatst. Ook deze hydranten worden door de brandweer gebruikt.
SomatiFIE verdeelt al deze types hydranten en zorgt ook voor het verplichte jaarlijkse onderhoud.
Signalisatie
Aangezien veel hydranten ondergronds liggen en enkel aan een deksel te herkennen zijn, is goede signalisatie essentieel. Een bordje met een rode H wijst op een hydrant. Daarbij hangt ook een bordje waarop de exacte locatie van de hydrant wordt aangegeven en ook of het een bovengrondse (B) dan wel een ondergrondse (H) hydrant is. De bordjes worden op gevels of op aparte palen bevestigd.
Veel hydranten
Omdat een brandkraan natuurlijk in de buurt moet zijn als er brand uitbreekt, zijn er heel wat te vinden in het straatbeeld. Een sprekend voorbeeld: alleen al in de gemeente Brasschaat bevinden zich 2.200 hydranten die de brandweer inspecteert.
Jouw verantwoordelijkheid
Je kan er zelf voor zorgen dat hydranten in geval van nood effectief en snel kunnen worden gebruikt. Dit kan jij doen:
- Hou de hydranten vrij van vuil, sneeuw, ijs en begroeiing.
- Parkeer geen voertuigen op een hydranten en plaats er geen voorwerpen op.
- Contacteer de brandweer als een hydrant onbereikbaar is of een signalisatiebord ontbreekt.
Meer info over onze oplossingen voor brandveiligheid? Contacteer ons gerust.