Noodverlichting kan bijdragen tot een vlotte en veilige evacuatie. Bovendien is noodverlichting in bepaalde gevallen ook verplicht. Het loont dus zeker de moeite om de plaatsing van noodverlichting in jouw bedrijf, school, handelszaak of verenigingslokaal te overwegen.
Wat is noodverlichting?
De Europese norm NBN EN 1838:2013 omschrijft noodverlichting als die verlichting die in werking treedt als de gangbare verlichting niet meer functioneert omdat de voeding wegvalt. De noodverlichting zorgt ervoor dat de evacuatie van personen veilig kan gebeuren. Verder zorgt noodverlichting er voor dat gevaarlijke taken kunnen worden beëindigd vooraleer de evacuatie kan gebeuren. Noodverlichting bestaat in verschillende uitvoeringen:
- Permanent of niet-permanent
- Voor binnen of buiten
- Diverse afmetingen
- Diverse wattages
Waarom is noodverlichting belangrijk?
Uiteraard is verhoging van de veiligheid de belangrijkste reden om noodverlichting te plaatsen:
- Evacuatiewegen zijn makkelijker te herkennen
- Er is minder paniek doordat de evacuatiewegen makkelijker te vinden zijn
- Hulp- en blusmiddelen worden makkelijker gevonden
- Risicovolle taken kunnen worden beëindigd
Is noodverlichting verplicht?
Er zijn inderdaad verschillende wettelijke bepalingen die noodverlichting verplicht maken in bepaalde situaties. De bepaling zijn terug te vinden in:
- De bouwwetgeving
- Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB)
- De Europese richtlijn betreffende minimumvoorschriften inzake veiligheid en gezondheid op arbeidsplaatsen
Aarzel niet ons te contacteren als je vragen hebt over de al dan niet verplichte plaatsing van noodverlichting in jouw gebouw.
Wat met het onderhoud?
Kwalitatieve noodverlichting wordt onder meer gekenmerkt door betrouwbaarheid, maar controle op regelmatige basis is noodzakelijk. Zo wordt getest of de verlichting effectief brandt bij uitval van de netstroom en of de batterij voldoende autonoom is.
Nood aan noodverlichting? Contacteer ons voor een vrijblijvend voorstel.