Een brandverzekering is een verzekering die schade aan uw woning dekt ten gevolge van een brand. Logisch, want dat zit in de naam. Tegenwoordig is een brandverzekering echter veel meer dan dat. In principe kan een brandverzekering alle mogelijke schade dekken die u zelf niet heeft aangericht aan uw woning. Wat u wel en niet verzekert, bepaalt u grotendeels helemaal zelf. Wij geven alvast een overzicht.
We kunnen drie soorten dekkingen onderscheiden:
- Verplichte basisdekking
- Aanvullende dekking
- Facultatieve dekking
1. De verplichte basisdekking
De wet bepaalt dat een brandverzekering bepaalde waarborgen verplicht moet dekken. Het gaat hierbij om de kosten ten gevolge van materiële schade die veroorzaakt wordt door de volgende zaken:
- Brand
- Explosie / implosie
- Blikseminslag
- Aanslagen en arbeidsconflicten
- Aanbotsing door een dier of transportmiddel
- Een omgevallen boom
- Storm-, sneeuw of ijsdruk op het dak
- Hagel en natuurrampen
Veel verzekeraars breiden de verplichte basisdekking uit met zaken als waterschade, glasschade of schade door elektriciteitsstoringen.
2. De aanvullende dekking
Wanneer een brand of andere ramp schade toebrengt aan uw woning, zijn er ook andere kosten dan die ten gevolge van materiële schade. Ook die kosten zijn in de meeste brandverzekeringen opgenomen. Denk daarbij aan:
- Reddingskosten (bv. maatregelen om de schade te beperken)
- Kosten voor huisvesting en de bewaring van uw goederen zolang de woning onbewoonbaar is
- Kosten voor het slopen en transporteren van beschadigde goederen
- Burgerlijke aansprakelijkheid
3. De facultatieve dekking
Naast dit alles bieden verzekeraars vaak ook enkele facultatieve dekkingen aan. Daarmee kan u uw woning verzekeren tegen schade die niet is opgenomen in de verplichte basisdekking, maar die net zo goed tot hoge kosten kan leiden. Hier gaat het dan om zaken als inbraak en vandalisme of allerhande indirecte verliezen die u lijdt naar aanleiding van een schadegeval.
Houd steeds in gedachten dat een brandverzekering niet verplicht is, maar ten zeerste aangeraden. Meer informatie nodig over brand en brandveiligheid? Aarzel niet om ons te contacteren!
Wat dekt een brandverzekering niet?
Hoewel de precieze dekking kan variëren afhankelijk van uw verzekeringspolis en verzekeraar, zijn er enkele veelvoorkomende uitsluitingen en beperkingen die doorgaans niet worden gedekt door een standaard brandverzekering. Hier zijn enkele voorbeelden van wat doorgaans niet wordt gedekt:
- Overstromingsschade: Schade veroorzaakt door overstromingen, inclusief overstromingen als gevolg van zware regenval, smeltwater of overlopen van rivieren of beken, is meestal niet inbegrepen in een standaard brandverzekering.
Aardbevingsschade: Schade veroorzaakt door aardbevingen is meestal een uitsluiting in standaard brandverzekeringen. Als u in een gebied woont dat vatbaar is voor aardbevingen, kunt u overwegen om een aparte aardbevingsverzekering af te sluiten.
Schade als gevolg van nalatigheid: Als schade aan uw huis het gevolg is van nalatigheid, zoals slecht onderhoud of het niet nemen van redelijke voorzorgsmaatregelen, kan dit worden uitgesloten van dekking.
Schade door slijtage en normale veroudering: Standaard brandverzekeringen dekken doorgaans geen schade als gevolg van slijtage, normale veroudering of verlies in waarde van uw eigendommen.
Schade door oorlog en terrorisme: Schade veroorzaakt door oorlogshandelingen, terroristische daden of burgerlijke onrust wordt vaak uitgesloten van dekking.
Schade aan waardevolle sieraden, kunstwerken en andere kostbaarheden: Hoewel een standaard brandverzekering persoonlijke eigendommen dekt, kunnen er beperkingen zijn op de dekking van kostbare items, tenzij u hiervoor aanvullende dekking (een zogenaamde ‘inboedelverzekering’) afsluit.
Bedrijfsactiviteiten aan huis: Als u bedrijfsactiviteiten aan huis heeft, zoals een thuiskantoor, kan uw standaard brandverzekering dekking weigeren voor bedrijfsgerelateerde schade. U moet mogelijk een aparte bedrijfsverzekering afsluiten.
Het is belangrijk om uw verzekeringspolis goed te begrijpen en eventuele aanvullende dekkingen te overwegen om ervoor te zorgen dat uw huis en eigendommen volledig zijn beschermd.