Een risicoanalyse, een intern noodplan, een evacuatieplan en nu ook nog een interventiedossier, zie jij de bomen door het bos nog? Allicht niet. In onze vorige blogs bespraken we alvast in detail wat een risicoanalyse, evacuatieplan en intern noodplan juist zijn en waar je rekening mee moet houden. Vandaag is het de beurt aan je interventiedossier.
‘Maar is dat dan niet hetzelfde als mijn intern noodplan?’, hoor ik je denken. Helemaal niet. Waar het intern noodplan opgesteld wordt om alles intern zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen in een crisissituatie, is je interventiedossier net gericht aan de hulpdiensten. Aan de hand van dit document kunnen ze nog voor ze aan de interventie beginnen een goede inschatting maken van de risico’s in het gebouw, het grondplan, het aantal aanwezigen en de mogelijkheden voor evacuatie. Zo kunnen de hulpdiensten meteen adequaat te werk gaan en is de situatie voor iedereen een stuk veiliger.
Wat zit in een brand interventiedossier?
Wat er zeker niet mag ontbreken in het document? We zetten het graag voor je op een rijtje!
- Je evacuatieplan
- Een lijst met alle beschikbare beschermingsmiddelen tegen brand en hun situering op het evacuatieplan
- De locatie van de elektrische installaties
- De plaats en de werking van de afsluitkranen van de gebruikte fluïda
- De plaats en de werking van de ventilatiesystemen
- De plaats van de branddetectiecentrale
- Alle andere voor de brandweer relevante informatie aangaande preventiemaatregelen, risico’s en constructie
- Aanduiding van de toegangen tot het bedrijf en de ingangen tot de gebouwen
- Vermelding van potentiële brandrisico’s
Hoe moet het interventiedossier opgemaakt worden?
Wil je weten op welke manier je het dossier best opmaakt? Dan neem je best even contact op met de brandweerzone in jouw regio. Elke zone heeft zijn eigen specifieke wensen over de manier waarop ze de info graag ontvangen. De algemene vuistregel is echter simpel en overal hetzelfde: het dossier moet duidelijk, transparant en snel te scannen zijn in momenten van nood. Let dus op duidelijke lettertypes, plannen op een A4’tje dat niet uitgevouwen moeten worden, duidelijke symbolen, … In veel gevallen zal je brandweerzone ook een platform aanbieden om het dossier alvast digitaal op te laden, zodat ze al voor de interventie alles rustig kunnen doornemen.
Twijfel je of je dossier wel in orde is of weet je niet goed hoe te beginnen? Geef ons dan zeker een seintje! Wij bij SomatiFIE helpen je graag, want als er één ding is dat ons in vuur en vlam zet, is het wel brandveiligheid.