Mijn brandpreventiedossier is klaar, wat nu?

De risico’s zijn in kaart gebracht, de signalisatie en blusmiddelen zijn aanwezig, het evacuatieplan is opgesteld en de procedures zijn tot in de puntjes uitgedacht, dat klinkt alsof jij op beide oren kan slapen wat je brandveiligheid betreft, toch? Wel, niet helemaal. Het uitwerken van een globaal brandpreventiedossier is een belangrijke (en verplichte) eerste stap, maar daar stopt het niet. Dit is een dossier dat leeft, bijgeschaafd en geüpdatet wordt en ook echt als werkdocument gezien mag worden. Daarom delen wij drie dingen die je zeker niet mag laten liggen na het opstellen van je brandpreventiedossier.

Breng iedereen op de hoogte van de procedures

Een mooi plan dat niemand kent, is volledig waardeloos. Zorg er daarom voor dat je hele team weet wat er in het plan staat en dat de procedures grondig gekend zijn. Nog al te vaak worden tijdelijke krachten, jobstudenten of stagiaires hierbij over het hoofd gezien. Zie er daarom op toe dat het toelichten van je brandpreventiedossier een van de vaste stappen wordt bij het onboarden van een nieuwe kracht.

Hierbij is het belangrijk dat er voldoende uitleg gegeven wordt en ze echt begrijpen wat er in geval van nood van hen verwacht wordt, hoe ze het evacuatieplan moeten interpreteren en wat de betekenis is van de signalisatie en verschillende pictogrammen in het gebouw.

Zorg voor voldoende oefening

Evacueren kan je leren, maar hiervoor is oefening van cruciaal belang. Daarom ben je wettelijk verplicht om minstens één evacuatieoefening per jaar te organiseren. Tijdens deze oefening raden wij aan om alles zo levensecht mogelijk in te richten. Deze oefening is geen spelletje en heeft enkel nut als iedereen actief deelneemt. Het is dan ook een goed idee om je interne brandbestrijdingsdienst hierbij te betrekken en hen actief de leiding te geven over het gebeuren. Zo zou het er in realiteit immers ook aan toe gaan. Na afsluit volgt een grondige evaluatie en eventueel enkele aanpassingen in je evacuatieplan. Zo ben je zeker goed voorbereid, mocht het noodlot toeslaan.

Naast evacuatieoefeningen is een goede opleiding voor je eerste interventieploeg van cruciaal belang. Vergeet hierbij niet om hen naast een basisopleiding ook de nodige opfrissingen en bijscholingen aan te bieden.

Onderhoud je brandbestrijdingsmiddelen volgens de richtlijnen

Tot slot kan je interne brandbestrijdingsdienst enkel efficiënt te werk gaan als de juiste blusmiddelen voor handen zijn. Zorg er daarom voor dat je rookmelders en brandblussers goed onderhouden worden en op tijd een keuring krijgen. Verlies daarnaast je noodverlichting en branddeuren ook niet uit het oog.

Hulp nodig?

Je leest het al, je brandveiligheid iets waar je bezig moet mee blijven. Weet je echter niet goed hoe je moet beginnen aan een evacuatieoefening of het onderhoud van je bestrijdingsmiddelen? Geef ons gerust een seintje, wij denken graag met je mee!