Is mijn brandblusser nog wettelijk in orde?

In onze vorige blog haalden we het al aan: brandveiligheid is niet iets wat je even op punt stelt en waar je je daarna niets meer van moet aantrekken. Niet alleen dienen je procedures regelmatig ingeoefend en herbekeken te worden, ook je brandbestrijdingsmiddelen vragen onderhoud. Vandaag nemen we je brandblussers onder de loep en hebben we het over de brandblusser keuring.

Ben ik wettelijk verplicht om mijn brandblusser te onderhouden?

Hierover is de wetgeving duidelijk: als je je brandblusser gebruikt in een professionele context (dus op kantoor, in een hotel, een winkel, kapperszaak, …) ben je verplicht om je blusser jaarlijks te laten onderhouden en keuren door een erkende firma. Gebruik je hem privé, dan zijn een keuring en onderhoud niet verplicht, maar als je het ons vraagt wel aan te raden. Een goed onderhouden brandblusser kan immers levens redden.

Wat houdt zo’n brandblusser keuring in?

Bij aankoop van je brandblusser mag je ervan uitgaan dat hij reeds gekeurd is voor ongeveer een jaar. Vanaf dan is er een jaarlijkse controle nodig en die dient te gebeuren volgens de NBN S21-050 norm. Enkel een erkend bedrijf zoals bijvoorbeeld SomatiFIE mag deze keuringen uitvoeren. Na het onderhoud en de brandblusser keuring wordt het apparaat gemarkeerd zodat je goed kan zien wanneer dit gebeurd is.

Concreet zullen de volgende stappen doorlopen worden:

  • Volledige demontage van het blusapparaat
  • Grondige inspectie van zowel binnen- als buitenkant
  • Controle van de verschillende onderdelen, CO2-drukpatronen en vulling
  • Jaarlijkse interne markering van poeder- en schuimblusapparaten
  • Opnieuw monteren en opstellen van het apparaat
  • Controlelabel aanbrengen op gecontroleerde apparaten, met datum en handtekening

Kan ik zelf ook iets doen?

Zeker en vast! Tussen de jaarlijkse verplichte keuringen van brandblussers moedigen wij het aan om zelf je brandblussers goed in de gaten te houden. Je kan hierbij letten op duidelijke uitwendige schade (denk aan roest, deuken, etc). Als het gaat om een brandblusser onder permanente druk, kan je zelf ook nakijken of de drukmeter zich nog in de groene zone bevindt. Tot slot kan het, zeker bij een poederblusser, aan te raden zijn om hem af en toe eens om te draaien om de blusstof goed los te houden.

Naast het controleren van de brandblusser zelf is ook de toegankelijkheid van de blusser erg belangrijk. Kijk daarom geregeld na of alle blussers nog op hun plek hangen en of je er makkelijk bij kan. Een perfect gekeurde brandblusser die verborgen zit achter een kast is immers net zo (on)nuttig als helemaal geen brandblusser, toch?