Brand en preventie zijn woorden die wij erg graag in één zin zien staan. Helaas leert de ervaring ons dat ook met een goede risicoanalyse en de nodige voorzorgen brandgevaar soms in een klein hoekje schuilt. Bij SomatiFie vinden we het dan ook ongelooflijk belangrijk om ook een goed evacuatieplan op te stellen.
Waarom dat zo is? In de eerste plaats omdat het simpelweg verplicht is voor iedere werkgever, maar er is meer. Wanneer er brand uitbreekt, heb je geen tijd meer om rustig na te denken hoe je de situatie best aanpakt. Elke seconde is immers van cruciaal belang. Daarnaast zal je merken dat paniek snel de overhand kan nemen en een goed en duidelijk plan is hier het beste remedie tegen. Zo weet iedereen perfect wat hem te doen staat en zal het gebouw zo snel en efficiënt mogelijk ontruimd kunnen worden.
Tot slot zal je bij het uitwerken van je evacuatieplan ook op mogelijke problemen stoten die je dan meteen ook preventief kan oplossen. Zijn er bijvoorbeeld voldoende uitgangen? Staan de interventiemiddelen op een logische plek? En hangen je pictogrammen op goed zichtbare plekken? Zo zie je maar weer, voorkomen is en blijft beter dan genezen!
En wat moet er nu juist op dat evacuatieplan staan? In principe is het vooral een duidelijk plattegrond waarop de verschillende lokalen en compartimenteringsgrenzen van je gebouw goed op zijn aangeduid. Verder is het belangrijk dat er gesignaleerd is waar jij je op het plan bevindt en aan de hand van universele pictogrammen worden ook de verschillende uitgangen, de evacuatieroutes, de interventiemiddelen en de verzamelplaats na evacuatie aangeduid. Een belangrijke noot die we hierbij willen maken is dat enkel een evacuatieplan niet voldoende is. Je evacuatieplan moet de basis worden van een evacuatieprocedure waarbij iedereen weet wat zijn rol is en de nodige oefeningen georganiseerd worden.
Of je zo’n plan ook zelf kan maken? Ja en nee. Er bestaat software waarmee je dit in principe zelf zou kunnen. Het opstellen van een plan dat in tijden van nood ook effectief zijn werk doet, is als je het ons vraagt echter werk voor een expert. Dankzij zijn ervaring en technische kennis zal hij allicht nuances en adviezen kunnen geven waar je zelf nog niet aan gedacht had en het zou hier kunnen gaan om het verschil tussen leven en dood, toch?