Wat heb jij in huis om een brand te blussen?

Voorkomen is beter dan genezen, daar zijn we het intussen wel over eens. Helaas gaat het ondanks alle goede voorzorgen wel eens fout en dan is het van ongelooflijk belang om de juiste brandbestrijdingsmiddelen in huis te hebben. Zo kan je alvast een eerste interventie doen om de schade maximaal te beperken. Want wist je dat zo goed als elke beginnende brand te blussen is met een gewone brandblusser?

Welke blusser voor welke brand?

Alleen rijst nu de vraag: welke bestrijdingsmiddelen haal je best in huis? En is elke brandblusser hetzelfde? Over die laatste vraag kunnen we heel duidelijk zijn: nee, de ene brandblusser is de andere niet. En welke jouw bedrijf nodig heeft? Dat hangt enerzijds af van de stoffen waarmee gewerkt wordt en de bluservaring die je in huis hebt. Grosso modo kan je drie soorten blussers onderscheiden: schuimblussers, poederblussers en CO2 blussers.

De schuimblusser, de superheld onder de brandblussers

De blusser die er voor ons met kop en schouders bovenuit steekt, is de schuimblusser. Deze blussers vormen een schuim over de brand waardoor herontsteking onmogelijk wordt. Daarnaast laten ze relatief weinig nevenschade achter wat hen een groot voordeel geeft ten opzichte van andere types. Deze alleskunners kan je inzetten voor het blussen van vaste stoffen (klasse A) en vloeibare stoffen (klasse B). Sterker nog, met de HERO, onze fluorvrije blusser mag je zelfs ook vetbranden (klasse F), batterijbranden en elektriciteit tot 2000V blussen, wat deze superheld geschikt maakt voor zo goed als elk type brand. Of dat alle voordelen zijn? Nee! Wij zijn ook grote fan van hun gebruiksgemak, want schuimblussers kunnen algemeen genomen ook gehanteerd worden door minder ervaren blussers.

De poederblusser, if you don’t mind a mess

Een alternatief voor de schuimblusser kan de poederblusser zijn. Ook deze werkt op basis van het ‘verstikken’ van de brand. Naast de branden van klasse A, B en F die hierboven beschreven werden, kan je de poederblusser gebruiken voor branden van klasse C (gasbranden) en D (metaalbranden). De poederblusser heeft echter ook een groot nadeel. Hij maakt er best een boeltje van en je mag na het gebruik rekenen op heel wat opkuiswerk en vaak onherstelbare schade.

De CO2 blusser, een goede optie voor een geoefende hand

Tot slot zijn er de CO2 blussers. Deze bevatten een blussend gas dat tijdelijk de zuurstof rond de brandhaard wegneemt. In de blusser zelf is dit gas geconcentreerd tot een vloeistof en via een trechtervormige spuitmond kan je het over de brand verspreiden. Dit type blusser heeft twee voordelen. Hij laat zo goed als geen blusschade achter waardoor hij vaak ingezet wordt voor waardevolle spullen en elektrische apparaten. Daarnaast is hij geschikt voor branden van klasse A, B, C en E (elektrische toestellen) en kan je dus vaak op hem rekenen. Of er ook nadelen zijn? Toch wel. Deze blusser is enkel geschikt voor iemand die weet waar hij mee bezig is. Het gas dat uit de spuitkop komt, kan dalen tot min 80 graden wat mogelijk voor ernstige wonden zorgt. Daarnaast kan het gas na het blussen ook vervliegen waardoor een brand die onvoldoende gedoofd was soms onverwachts weer oplaait.

Nog meer vragen over welke blusser voor welke brand?

Toch nog niet helemaal zeker welke blusser je best aanschaft? Contacteer ons gerust voor advies of schrijf jezelf of (iemand van) je team in voor onze opleiding Brandbestrijding voor de Eerste Interventieploeg (EIP). Wat die precies inhoudt? Dat kan je uitgebreid lezen in onze vorige blog.