Brand … Het kan iedereen op elk ogenblik overkomen: op het werk, thuis, op vakantie, … Het is een thema waar wij als expert niet genoeg informatie, opleidingen en raad rond kunnen geven.
Daarom geven we jullie graag onderstaande tips mee en geven we mee wat je moet doen in geval van brand bij jou thuis!
Hoe brand te voorkomen?
- Plaats voldoende rookmelders. Liefst in elke kamer, behalve in ruimtes waar de kans op een vals alarm te groot is, zoals een keuken. Vervang ook regelmatig de batterij. Een gewone batterij voor een rookmelder gaat namelijk maar een jaar mee. Beter is een niet-vervangbare batterij die 10 jaar meegaat. Ook is het aangeraden om de rookmelder na 10 jaar weg te gooien. Zelfs al werkt de batterij nog, het toestel zelf zal niet meer optimaal functioneren omdat het door stof vervuild is.
- Laad ’s nachts geen toestellen op. Oververhitte elektronische apparaten zijn een belangrijke oorzaak van brand.
- Droogkasten zijn tikkende tijdbommen. Reinig de filters na elke droogbeurt.
- Wees voorzichtig met sigaretten. De belangrijkste oorzaak van woningbranden in ons land zijn smeulende peuken.
- Blaas kaarsen altijd uit voor je de kamer verlaat. En plaats ze sowieso in een niet-brandbare houder.
- Blijf in je keuken als je kookt. Niets is zo gevaarlijk als een onbewaakte keuken!
Wat te doen bij brand?
Gemiddeld hebben we niet meer dan drie minuten tijd na het ontstaan van een woningbrand om ons uit de voeten te maken. Daarom zou iedereen thuis een vluchtplan moeten uitwerken en inoefenen. Dit is niet altijd evident wanneer je ook kleine kinderen hebt. Werk daarom iets creatief uit, onder de vorm van een spel bijvoorbeeld. Maar ook zij moeten mee zijn in het verhaal.
- Leg een zaklamp en een gsm naast je bed.
- Zorg ervoor dat de sleutel op of in de buurt van de voordeur blijft. En spreek vooraf met de huisgenoten buiten een plek af waar jullie elkaar terugzien.
- Spreek een alternatieve vluchtweg af voor als de voordeur niet bereikbaar is. Maar denk eraan dat een elektrische garagepoort vaak uitvalt bij brand.
- Neem niets mee, ook geen kleren.
- Bel niet eerst naar de brandweer. Bel pas als iedereen veilig buiten is. Zelfs een kort gesprek kan ervoor zorgen dat je niet meer tijdig buiten geraakt.
- Probeer de brand op te sluiten. Raak je niet buiten, sluit dan zoveel mogelijk deuren tussen jou en de brand.
- Wat je ook doet: open geen ramen! Zo zuig je nieuwe zuurstof binnen die de brand alleen maar aanwakkert.
- Blijf absoluut weg uit de rook. Probeer ook niet onder de rookwolk door te kruipen met een natte handdoek voor je mond. Twee happen giftige rook volstaan om je bewustzijn te doen verliezen.
- Spring alleen als het niet anders kan.
- Keer niet terug om nog iets te halen!