Er bestaan verschillende soorten brandklassen, afhankelijk van de brandbaarheid van het materiaal dat vuur vat. Voor iedere brandklasse bestaat er een specifiek type brandblusser. Dat is logisch want iedere stof reageert anders en heeft dus een aangepaste oplossing nodig. We onderscheiden onder andere de veel voorkomende schuimblussers en poederblussers, maar in dit blogbericht willen we het graag wat uitgebreider hebben over een derde type: de CO2 blusser.
CO2 brandblusser: wanneer gebruiken?
Een CO2 brandblusapparaat is in feite geschikt om verschillende types van branden te bestrijden. Enkel op branden met metalen zoals aluminium of magnesium en rechtstreeks op personen kan je het toestel beter niet gebruiken. CO2 brandblussers – of ook koolstofdioxide of koolzuursneeuw brandblussers genoemd – laten eigenlijk weinig blusschade na en daarom worden ze vaak gebruikt in ruimtes met kostbare materialen of elektrische installaties.
Zo zal je in musea steevast CO2 toestellen aantreffen. Maar ook in scholen, ruimtes met veel elektrische apparaten en HORECA keukens is een CO2 blusser de beste keuze. Dan blijven waardvolle voorwerpen en installaties gespaard van blusschade, wat bij een poeder- of schuimblusser niet het geval is.
Hoe werkt een koolstofdioxide brandblusser?
Een CO2 brandblusser gaat tijdelijk de zuurstof rond de brandhaard wegnemen. Dat doet hij door een blussend gas (dat de zuurstof verstikt) op de brand te richten. In het blusapparaat zelf zit dat gas zo geconcentreerd dat het in vloeistof wordt omgezet.
Je herkent zo’n koolzuursneeuw blusser aan de trechtervormige spuitmond waardoor het gas wordt verspreid. Tijdens het blussen mag je die spuitmond nooit aanraken! Het gas daalt namelijk tot een temperatuur van min 80°C en aanraking zou dus ernstige brandwonden kunnen opleveren. Enkel met het handvat kan je de spuitmond of de vuurhaard richten.
Voor- en nadelen van een CO2 blusser
Naast het grote voordeel van de brede inzetbaarheid en het vermijden van blusschade heeft een CO2 brandblusser wel een nadeel: net omdat er geen reststoffen op het brandend materiaal achterblijven of in de stof dringen kan het gas na het blussen verdwijnen. Dat houdt een risico in: wanneer er onvoldoende werd geblust kan de brand weer aanwakkeren wanneer er terug zuurstof bijkomt. Zorg er dus voor steeds voldoende lang te blussen.
CO2 brandblussers zijn beschikbaar met een inhoud van 2 tot 30 kg. Wil je daar meer over weten? Ben je op zoek naar de beste brandpreventie voor jouw situatie? Neem vandaag nog contact met ons op voor professioneel advies en een vrijblijvend aanbod op maat.